keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Mappikansio

Mappikansion tekeminen tekeminen aloitettiin leikkaamalla pahvit, kansipalat sekä selkä. Sen jälkeen tulostettiin photoshopilla valmistettua ylivetoa suurkuvatulostimella ja valkoiset jämäpalatkin käytettiin hyödyksi - vaikka myöhemmin selvisi ettei olisi kannattanut.

Ylivedot laminoitiin ja leikattiin oikeaan kokoon.

Ensin liimataan selän ylivedot, ulkopuolelle tuleva ensin, joka taittuu sisäpuolelle. Sen jälkeen sisäpuolen yliveto. Sitten laitetaan ulkopuolen kannen ylivedot, tässä tapauksessa vaaleanpunainen leopardikuosi.



Etu- ja takakansi molemmat samanlailla. Kulmista leikataan kolmion muotoiset palat pois, noin kolmen millin päästä pahvista, että kulmien taitoksista tulee siistit. Ylivedon taitossa pitää muistaa, että ensin taitetaan kansion (tai vaikka kirjan) ylä- sekä alareuna ja vasta sen jälkeen sivut.


Kun ulkopuolen sisävedot ovat paikoillaan, liimataan sisäpuolen ylivedot, jotka ovat siis hieman kansipahvia pienemmät. Ulkopuolen taitetut reunat jäävät näin piiloon.

Ja kuten huomata saattaa, valkoinen yliveto likaantui melkein heti, eikä näyttänyt enää siistiltä. Muutenkin yliveto oli hankalan puoleista, sillä liimaa levittäessä se lähti vetämään rullalle, jonka vuoksi oli vaikea saada aseteltua ylivetoa suoraan.

Kun ylivedot ovat paikoillaan, mitataan selän keskikohtaan paikka lukkosysteemille ja kiinnitetään se. 

Sitten vain kansio vielä painoon, ettei se käpristy. Tämän jälkeen mappikansio on valmis. Unohtui ottaa tuosta leopardikansiosta valmiina vielä kuva, jonka vuoksi valmis kuvassa on aikaisemmin tehty musta mappikansio.

Valmis kansio!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti